Ruud Stokman
Over Mij
Hoe het begon
Wat heb ik gedaan
Wat kan ik voor u doen
Foto,s
Contact en prijzen
Cinnamonn-rolls
Cuisine-Routinier
Ruud stokman
Hoe het begon

Ik leerde koken toen ik 12 jaar oud was en heb van mijn werk mijn hobby gemaakt

Ik ben mijn carriere begonnen toen ik 12 jaar was bij Pension DE WAAIER in Kinderdijk als weekend-hulp.

Begon daar met afwassen, Sla wassen, Uien schoonmaken e.d.

Ik had een fantastische Chef-kok, Dhr Willems, waar ik veel van heb geleerd.

Voor ik het zelf wist stond ik op mijn 14e voor 35 personen Goulash te maken.

Ik heb in die jonge periode ook in Hotel KINDERDIJK gewerkt, dus bij van der Valk Concern.

Ik heb in die periode een paar geweldige ouderwertse Chef-koks meegemaakt.

Soms moest ik in de koeling 5 liter slagroom opkloppen terwijl de Hobart in de keuken stond.

Soms moest ik huzarensalade snijden met de hand terwijl de Cutter ernaast stond.

Als ik dan vroeg waarom ik de machines niet mocht gebruiken hoorde ik altijd : Als een machine kapot gaat moet je het ook zelf kunnen.!

Als er vanuit het Restaurant Dame Blanche besteld werden riep de Chef in het Frans tegen mij wat hij nodig had en hoeveel.

Het gebeurde weleens dat ik dit niet goed begreep en 3 Dame Blanches teveel had gemaakt.

Deze moest ik voor straf alle 3 opeten, Daarna maakte ik die fout NOOIT meer !

Later ben ik in een prachtige Bistro gaan werken bij de molens van Kinderdijk : Bistro AUX MOULINS.

Een prachtige locatie en een mooie Bistro met een open keuken waarin ALLES vers werd bereidt.

Elke saus werd terplaatse gemaakt in de pan waaruit net b.v. de Tournados of de Varkenshaas kwam.

Wij gooiden daar ook vaak een scheut Cognac in de hete boter wat een prachtig schouwspel was voor de gasten.

Ik weet nog dat op een dag ik lekker met vuur aan het spelen was en boven in de afzuigkap hingen 4 TL buizen waarom geen kap meer zat.

Het vuur was zo hoog dat alle 4 de TL buizen klapten en het spektakel voor de gasten nog mooier was, Nou... Voor mij niet !

Al mijn Mice-en Place zat onder de glasscherven en het was donker toen de drank opgebrand was.

Daarna flink tekeer gegaan en veel geimproviseerd en uiteindelijk hebben de gasten er niet onder geleden.

In die tijd leerde je echt hoe je moest improviseren als kok en dat je NOOIT nee moet verkopen.

Later ben ik in restaurant WIENERWALD gaan werken op de Lijnbaan in Rotterdam.

Een heerlijk Restaurant waar je gewoon gegrilde kip kon eten maar ook voor culinaire hoogstandjes was je daar welkom.

Hier leerde ik wat hard werken was en veel uren maken.

Ik heb daar zelfs weken meegemaakt dat ik 110 uur werkte per week, Lekker dat dat toen nog zwart kon.

40 uur op de loonlijst en 70 uur zwart verdienen, Zo ging dat in die tijd dus werkte je maar door, Geld heb je nooit genoeg toch !

Maar ik leerde hier dus buffelen tot je erbij neer viel en dat is nooit gebeurt gelukkig.

Later ben ik in een Banketbakkerij gaan werken in Alblasserdam waar ik ook weer veel heb geleerd.

Ik stroomde daarna door naar de Broodbakkerij waar ik ''s nachts brood bakte in de ouderwertse oven met de grote gietijzeren wagens.

Wat was dat zwaar werk zeg maar wel heel gezellig, Wij hadden altijd de radio hard en dronken in de pauze gewoon een biertje.

Toen ik in de nacht brood had gebakken ging ik daarna naar de banketbakkerij en zo had ik niet veel tijd om mijn geld op te maken.

Het was een tijd zonder regels, zonder CAO en zonder HACCP. Maar je wist wel wat werken was, Loon naar prestatie was het toen.

Hier werd ik van een jongen langzaam een echte vent.